Tím Infohunt.cz

Autor: J. Mikoláš|18.7.2023|3 minuty čtení

6 způsobů, jak zjistit adresu osoby podle jména

Znáte pouze jméno, ale chcete zjistit i adresu bydliště? Připravili jsme pro vás 6 způsobů, jak pomocí jména vyhledat adresu osoby.

Zjitit Adresu osoby podle jména Hledáte adresu osoby? Zdroj: Unsplash.com

Nech už potřebujete zjistit adresu osoby z jakéhokoli důvodu, internet a veřejně dostupné zdroje nám nabízejí možnosti, jak toho dosáhnout. Kromě zdrojů na internetu existuje také možnost požádat stát o zprostředkování kontaktu.

Jak zjistit adresu osoby prostřednictvím internetu

Při zjišťování adresy z níže uvedených zdrojů je vhodné, pokud znáte alespoň okres, kde se daná osoba nachází - můžete totiž nalézt více osob se stejným jménem.

Seznam majitelů datových schránek

Pokud má osoba, kterou hledáte, zřízenou datovou schránku (zejména kvůli komunikaci se státními institucemi), můžete si zjistit její adresu na oficiální stránce MojeDatovaSchranka.cz

MojeDatovaSchranka.cz - adresa osoby podle jmena Vyhledávaní adresy podle jména na webu MojeDatovaSchranka.cz

K čemu slouží tento seznam?

"Seznam držitelů datových schránek umožňuje veřejnosti zjistit, zda konkrétní subjekt má aktuálně zřízenou a zpřístupněnou datovou schránku, a to včetně zjištění jednoznačného identifikátoru datové schránky subjektu." - (MojeDatovaSchranka.cz)

Aktuálně se však informace v tomto seznamu týkají pouze fyzických osob - podnikatelů a právnických osob, zobrazování osob - nepodnikatelů bylo zrušeno.

Adresu můžete nalézt také v telefonním seznamu

Můžete vyzkoušet vyhledávání v telefonním seznamu služby 1181.cz, stačí zadat jméno spolu s příjmením. Údaje účastníků jsou získávány přímo od operátorů a při výsledcích se často může zobrazit i adresa hledané osoby.

Pokud však ještě neznáte jméno a máte k dispozici pouze telefonní číslo osoby, je nezbytné nejprve zjistit, komu patří telefonní číslo.

Potřebujete vyhledat adresu osoby - podnikatele, živnostníka?

V tom případě je získání adresy velmi jednoduché, stačí použít buď obchodní nebo živnostenský registr. Pokud nevíte, zda má osoba firmu nebo živnost, vyzkoušejte živnostenský registr České republiky, možná budete mít štěstí právě tam.

Pokud je osoba, kterou hledáte, živnostník, použijte vyhledávání v Živnostenském registru ČR.

Obchodní registr použijte v případě, že znáte název firmy, ve které je osoba společníkem nebo jednatelem. Naleznete v něm celou adresu osoby, často spolu s datem narození.

Vyzkoušejte najít adresu v běžných vyhledávačích

Jednoduše vyhledejte jméno osoby ve vyhledávači na internetu. Často se jméno vyskytuje v různých .PDF smlouvách, které má obec nebo město povinnost zveřejnit, případně se jméno může nacházet v veřejně dostupných registrech.

Google - adresa osoby podle jmena

Vyhledejte adresu v registrech dlužníků ČR

Při tomto vyhledávání je potřeba znát kromě jména a příjmení také datum narození. Neexistuje jednotný registr dlužníků, existují pouze komerční registry, jako je například tenhle, který má informace z databáze, kterou spravuje Exekutorská komora ČR. Výpis z těchto registrů je vždy zpoplatněný. Pokud však osoba, kterou hledáte, má dluh, najdete u ní také aktuální adresu.

Štát vám může pomoci se zprostředkováním kontaktu

Pokud se vám nepodařilo zjistit adresu osoby z výše uvedených veřejných zdrojů, existuje ještě možnost, kterou nabízí Ministerstvo vnitra České republiky - Zprostředkování kontaktu.

Co znamená žádost o zprostředkování kontaktu? V podstatě požádáte stát, aby kontaktoval osobu, kterou se snažíte zjistit, a předal jí vaše údaje.

Po vyplnění a podání žádosti (.pdf) (např. písemně na matričním úřadě nebo krajském úřadě) o zprostředkování kontaktu stát vyhledá v Registru obyvatel adresu osoby a zašle jí informaci o tom, že se ji snažíte kontaktovat. Osoba obdrží vaše kontaktní údaje spolu se zprávou, kterou jí zanecháte. Osoba se poté může svobodně rozhodnout, zda vás bude kontaktovat nebo ne.

Tato služba je však zpoplatněná částkou 500 Kč a platí se i v případě, že se zpráva nepodaří doručit nebo se adresu nepodaří vyhledat.

Souhrn

Zjistit adresu osoby pouze na základě jejího jména může být náročné, ale existuje několik možností, které vám mohou pomoci. Zdroje jako internetové seznamy datových schránek, telefonní seznamy nebo obchodní a živnostenské registry mohou poskytnout užitečné informace. Je dobré znát alespoň oblast/město/obec, kde se člověk může vyskytovat pro zúžení výsledků. V případě neúspěchu se vyplatí zvážit žádost o sprostředkování kontaktu ze strany státních orgánů.

Autor: Jakub Mikoláš, Infohunt s.r.o.

Zakladatel služby Infohunt s.r.o., která pomáhá zákazníkům identifikovat neznámá a potenciálně nebezpečná telefonní čísla. Již přes 5 let je mou specializací zjišťování informací z veřejně dostupných zdrojů (prostřednictvím OSINT analýzy).

Na Váš e-mail odešleme nové heslo, se kterým se přihlásíte.
zavřít
získat nové heslo
Na Váš e-mail jsme odeslali nové heslo, se kterým se přihlásíte. Pokud jste ho ještě nedostali, podívejte se také do složky SPAM.
zavřít
Odeslání nového hesla neproběhlo - zřejmě jsme Vám ho už poslali (zkontrolujte si prosím i složku SPAM).
zavřít
Heslo bylo nastaveno. Odteď se bude vyžadovat heslo při každém přihlášení. Přihlašování heslem je možné zrušit v nastaveních účtu.
zavřít
Nastavení hesla
Nové heslo bylo úspěšně nastaveno
Hesla se neshodují nebo jsou příliš krátké